Системата е част от помощта в размер на 1,85 млрд.

...
 Системата е част от помощта в размер на 1,85 млрд.
Коментари Харесай

САЩ дава ”Пейтриът” на Украйна frognews.bg

 Системата е част от помощта в размер на 1,85 милиарда $, показана паралелно с визитата на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон - първото му пътешестване отвън страната след нахлуването на Русия през февруари, прецизира БГНЕС.

 

Съобщението е забележителна победа за Киев, който нееднократно е упорствал пред Вашингтон за системата " Пейтриът ", и мощен знак за поддръжката на Съединени американски щати за Украйна, която ще спомогне за усилване на защитата на страната.

 

" Днешната помощ за първи път включва системата за противовъздушна защита " Пейтриът ", способна да смъква крилати ракети, балистични ракети с дребен обхват на деяние и самолети със доста по-висок таван от предоставените преди този момент системи за противовъздушна защита ", се споделя в изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

 

Противовъздушната защита на Украйна изигра основна роля в отбраната на страната от удари и предотвратяването на опцията силите на Москва да открият надзор над небето. Но защото Русия се сблъсква с все по-големи неуспехи на земята, тя стартира систематично да нападна сериозната инфраструктура в Украйна с набези, които прекъснаха електроснабдяването, водоснабдяването и отоплението на милиони хора.

 

Произведена от Raytheon, MIM-104 " Пейтриът " е зенитно-ракетна система (ЗРК), в началото създадена за прехващане на високо летящи самолети. През 80-те години на ХХ в. тя е модифицирана, с цел да се концентрира върху новата опасност от тактически балистични ракети, и се потвърждава против иракските " Скъдс " съветско произвеждане в първата война в Персийския залив - първият път, когато системата е употребена в пердах.

 

Въпреки че Русия не е употребила доста балистични ракети по време на войната си в Украйна, Вашингтон твърди, че Москва е обсъждала придобиването им от Иран.

" За разлика от другите западни системи, които са били предоставени на Украйна, " Пейтриът " има известни благоприятни условия за битка с балистични ракети (в взаимозависимост от типа на употребяваната ракета) ", съобщи пред Агенция Франс Прес Карл Мюлер, старши политолог в корпорация RAND. " Ако Русия се снабди със забележителен брой балистични ракети от Иран, както мнозина предсказват, множеството други украински системи за противовъздушна защита няма да обезпечат никаква отбрана против тях ", добави той.

 

" Пейтриът " е потвърдила своята успеваемост в Саудитска Арабия против балистични ракети с ирански дизайн, изстреляни от Йемен, а главният реализатор Raytheon твърди, че системата е прихванала повече от 150 балистични ракети в пердах от 2015 година насам.

 

Когато Русия нахлу през февруари, противовъздушната защита на Украйна значително се състоеше от самолети и ЗРК от руската ера, които Киев използваше дейно, с цел да лиши Москва от въздушно предимство. От началото на войната те бяха доста подсилени: Съединените щати предоставиха NASAMS, а Германия IRIS-T - две съвременни системи, като в това време беше дарено и по-старо съоръжение като системите S-300 и HAWK и ракетите Stinger. Киев употребява разнообразни системи за битка с крилатите ракети на Москва и сходните на бомби безпилотни апарати Шахед-136, само че модерните пускови установки и ракети на ЗРК, в това число NASAMS, са извънредно незадоволителни.

 

Целта на интернационалните поддръжници на Украйна е да се построи многослойна противовъздушна защита за страната, състояща се от системи на дребна, междинна и огромна височина, които могат да пазят от разнообразни закани. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР